Patch test: pure noodzaak

Mrs.Highbrow Dyotics brow henna patch test


Als browstylist maak je vrouwen mooier, wenkbrauw na wenkbrauw. Je moet er dan ook niet aan denken dat een van je klanten ooit een allergie ontwikkelt na een henna brow treatment. De enige manier om dit te voorkomen: voer een patch test uit. Altijd. Bij elke nieuwe klant.


Vaak wordt gedacht dat wenkbrauwhenna volledig puur is. Dat is helaas niet waar. Pure henna zou betekenen dat het uren moet intrekken, met een roodbruine afdruk als resultaat. Denk maar aan de mooie hennaversieringen waar vaak handen mee worden verfraaid in oosterse landen. Daarom zijn er pigmenten aan brow henna toegevoegd om het poeder de mooie koelbruine kleuren te geven. En om ervoor te zorgen dat de henna langdurig op de huid houdt. Eén van de toegevoegde ingrediënten is p-fenyleendiamine (ppd). In zeer lage hoeveelheid, maar toch kan dit vervelende huidklachten veroorzaken. Dat is de reden dat je áltijd een patch test moet uitvoeren bij een klant die voor het eerst henna brows wil. Voor de test gebruik je overigens ook altijd een van de donkere tinten (Dyōtics Ash Brown of Raven). Zelfs als je eigenlijk van plan bent om de wenkbrauwen met een lichte tint te gaan verven.


Een patch test is een methode om te ontdekken of een beautyproduct of ingrediënt wel of geen allergie uitlokt op de huid

“Maar moet dan elke klant eerst helemaal langskomen in de salon voor een allergietest?” vragen veel wenkbrauwspecialisten. Ja, eigenlijk wel. Hoewel we ook begrijpen dat dit lang niet altijd mogelijk is. Onze tip: meld van tevoren duidelijk dat er een allergietest nodig is voor brow henna, met welk merk je ook aan de slag gaat. En breng de wenkbrauwen tijdens de eerste behandeling alleen in shape. Of gebruik een normale verf, zoals Lash FX. Tijdens de behandeling kun je meteen een patch test afnemen, zodat jouw klant de volgende keer zeker weet dat ze tegen henna kan.

Patch test: zo ga je te werk

• Bereid een donkere kleur brow henna en breng een stip aan op de binnenkant van de elleboog.

• Laat 15 tot 20 minuten intrekken, en verwijder met de wenkbrauwhenna met een wattenschijfje met water. Als er in de tussentijd een reactie optreedt, spoel dan onmiddellijk en was het gebied met water en zeep. Deze klant kan duidelijk niet tegen brow henna.

• Treedt er binnen 48 uur geen reactie op, zoals roodheid, een branderig gevoel of jeuk, dan kan de henna veilig worden gebruikt. Let wel op: een allergietest is geen garantie tegen toekomstige allergieën. Soms wordt iemand alsnog allergisch voor een bepaalde stof.